Blog: Miljoenenwinsten voor ziekenhuizen in coronajaar: wat vinden we daarvan?

Nu de jaarverslagen over 2020 van de ziekenhuizen gepubliceerd worden, vallen de miljoenenwinsten die gemaakt zijn op. 7,2 miljoen bij het Meander Medisch Centrum, 8,4 miljoen bij het Maasstad Ziekenhuis, 18 miljoen bij Ziekenhuisgroep Twente en liefst 20 miljoen bij het Isala. Dat is niet mis. En dan vraag ik mij af wat ik daarvan vind.

Enerzijds vind ik het fantastisch dat we in het crisisjaar 2020 rust in de keten hebben weten te realiseren. Geen gedoe om geld, maar focus op patiënten en de ongekende pandemie. Ziekenhuizen kregen hun opbrengsten gegarandeerd van de verzekeraars en additionele ‘corona kosten’ zouden door het Ministerie vergoed worden. Ik vind dat van een groot abstractievermogen en verstandig beleid getuigen. Als het oorlog is gaan we immers niet discussiëren over de prijs van verband.

Naar nu blijkt is er (flink) teveel gemeenschapsgeld vergeven. Moet dat dan niet gewoon terugvloeien? Of is dat veel te simpel en kan ik beter eerst het komend jaar afwachten en zien wat de additionele kosten van het normaliseren van de zorg worden? In mijn omgeving krijgt tegelijkertijd de ‘perverse prikkel in de zorg’-discussie ook nieuw leven. De gedachte is dan dat, wanneer organisaties gegarandeerde resultaten krijgen, er minder gezocht wordt naar efficiëntie en doelmatigheid. Tja.

Wie Derks & Derks online volgt, heeft gezien dat wij ons actief mengen in de discussie over zorgcontractering (zie ook mijn eerdere blog: Zorgcontractering, dat moet én kan beter). De discussie over de verdeling van de 100 miljard euro die jaarlijks in de Nederlandse Zorg omgaat boeit ons in hoge mate. En niet alleen op het moment dat er miljoenen verdiend worden aan de in- en verkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals afgelopen week nadrukkelijk in het nieuws was. Ook de genoemde miljoenenwinsten bij ziekenhuizen in het coronajaar boeien ons omdat deze ontwikkeling het vertrouwen in de zorgcontractering en het ethisch en verantwoord omgaan met gemeenschapsgeld kan raken.

Zoals eerder aangekondigd zijn we met relevante marktpartijen een opleiding voor zorg in- en verkopers aan het realiseren. Deze opleiding die ‘Master Health Contracting’ gaat heten wordt binnenkort gepresenteerd en geeft veel aandacht aan ‘vertrouwen’ en ‘maatschappelijk verantwoord gemeenschapsgeld verdelen’. Uiteraard wordt er daarnaast veel aandacht besteed aan kennis, persoonlijke ontwikkeling en netwerken. Geïnteresseerden kunnen via info@derksenderks.nl aangeven dat ze op de hoogte willen worden gehouden wanneer de website van Master Health Contracting online gaat.

Jan Derks M.Sc.
Directeur

Bronnen

Isala
https://www.isala.nl/nieuws/terugkijken-op-een-bijzonder-jaar/ https://www.isala.nl/media/30132/isal6515_jaarrekening_shik_2020_v3.pdf

ZGT (Almelo / Hengelo)
https://www.zgt.nl/nieuws/algemeen/algemeen/zgt-sluit-bewogen-jaar-af-met-positief-resultaat/
https://www.zgt.nl/media/36358/zgt-jaarrekening-2020.pdf

Meander
https://www.ad.nl/amersfoort/zeven-miljoen-euro-winst-in-coronajaar-2020-hoe-kreeg-het-meander-medisch-centrum-dat-voor-elkaar~a9e89370/
https://www.mmc-jaarbeeld-2020.nl/financieel-gezond/

Maasstad
https://www.maasstadziekenhuis.nl/media/11868/jaarrekening-2020.pdf
https://www.maasstadziekenhuis.nl/nieuws/2021/maasstad-ziekenhuis-kijkt-met-trots-terug-op-2020/#:~:text=Het%20Maasstad%20ziekenhuis%20sluit%20het,van%20%E2%82%AC%208%2C4%20miljoen.

Jan Derks (M.Sc.) is registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie, algemeen directeur en eigenaar van Derks & Derks. Jan is in 2001 gestart met Derks & Derks en is een echte ondernemer: hij richtte vanuit Derks & Derks meerdere bedrijven op om de branches Life Science en Healthcare te bedienen als strategisch partner in human talent. Denk hierbij aan FMFvacatures.nl, Masterclass NieuweZorg, INRALS, Businessclass Pharma & Healthcare en Leergang Industriële Farmacie. Met zijn blogs beschrijft Jan zijn visie op de branche en de veranderende maatschappij.

Neem contact met ons op