Blog: Word een KIKker, Kijk In Kansen!

Op mijn actielijstje stond het schrijven van mijn eerste blog. Er is mij de eer toegekend om regelmatig iets te delen over mijn ervaringen in mijn beroep als psycholoog bij Derks & Derks. Dat is natuurlijk niet iets dat je zomaar uit je mouw schudt. Hoewel?

Aan de vooravond van mijn vertrek naar Italië: heerlijk om schoon schip te maken met alle acties die nog zijn blijven liggen. Taken op je prioriteitenlijstje waarvan je nu denkt: waarom staan ze er eigenlijk op? Wat zou dat heerlijk zijn om met een opgeruimd gevoel richting vakantiebestemming te gaan!

Ik kijk ernaar uit… in een volgepakte auto naar de zon, met drie kinderen op de achterbank, op de drukste dag van het jaar…Tegenwoordig noemen ze het niet meer Zwarte Zaterdag, maar wij weten wel beter. Het verloopt helaas verre van soepel: kinderen jengelen als de tablets leeg zijn, 5 uur vertraging door verkeersongelukken, een navigatie die ons over een boerenweggetje vol schapen leidt, te laat bij het overnachtinghotel. En tot overmaat van ramp begeeft de airco het ook nog en zitten we met zwetende lijven tegen elkaar aan.

We gaan naar dat bloedhete Italië, met die veel te grote pizza’s, waar geen schaduw te bekennen is en je ijsje wegsmelt in je hand. Verlang ik nu al terug naar ons koude, natte KIKkerlandje?

Ik denk terug aan een lezing die ik in juni heb gegeven over de Cirkel van 8: een denkraam om je energie te geven aan de goede dingen en verantwoordelijkheid te nemen voor een probleemsituatie die ontstaat. Hoe zat dat ook alweer?

Natuurlijk mag je van de situatie balen en je er even lekker tegen verzetten. We hebben de neiging bewijzen te verzamelen: vorig jaar was er ook 100 km file, waarom zou het nu anders zijn.
We vergelijken het al gauw met een ideaalsituatie en automatisch bekruipt ons het gevoel dat we er geen invloed op hebben. Daar kunnen wij mensen best lang in blijven hangen, terwijl we eigenlijk toch wel weten dat er op die manier geen verandering in komt. Typisch geval van iemand die Denkt In Problemen, een DIPper.

Gelukkig kan het anders en heb je een keus. Word een KIKker: Kijk In Kansen! Eerste stap die je te zetten hebt, is te accepteren dat het is zoals het is. Vervelend dat ik in die file sta, maar daar verander ik nu niks aan. Punt. Ga bij jezelf na wat je wilt, kan en durft in deze situatie. Alleen dat al kan je het gevoel geven dat je invloed hebt. Welke krachtbronnen van jezelf kun je inzetten om tot oplossingsgericht gedrag te komen. Best lastig hè?

Als we toch moeten wachten, dan kunnen we ook uitstappen en alvast een bruin kleurtje opdoen. En wat leuk al die schapen; de kinderen komen dat in Nederland toch niet vaak tegen. Wat fijn trouwens dat wij niet bij één van die verkeersongelukken betrokken zijn. En zullen we vast wat van die lekkere kaas bij het plaatselijke supermarktje gaan kopen? Allemaal gedachten die niets veranderen aan het feit dat het niet soepel loopt, maar wél veranderen hoe je ermee omgaat!

Geniet van de zomer!

Patricia

P.S. Mijn eerste blog is een feit, ik ontvang natuurlijk graag reacties hierop. Dat kan via mijn persoonlijke LinkedIn pagina of per mail patricia@derksenderks.nl.
Wil je mijn maandelijkse blog lezen, laat het me weten, volg onze LinkedIn bedrijfspagina of houd deze pagina in de gaten.

Patricia van Hees (M.Sc.) is werkzaam bij Derks & Derks als Senior Consultant Talent Development en is Registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie.

Haar dagelijkse werkzaamheden bestaan onder andere uit het adviseren van bedrijven bij HR vraagstukken, het afnemen van assessments en het begeleiden van mensen met een ontwikkelingsvraag.
Haar kracht zit in het écht luisteren en de persoonlijke aandacht. Collega’s typeren haar als mensgericht, teamplayer, enthousiast, professioneel en betrokken. Iedere maand schrijft zij een blog over haar persoonlijke ervaringen op werkgebied, haar persoonlijke leven en de wereld om haar heen.