Blog: Mom at work – wees lief voor jezelf!

2021 was een bijzonder jaar voor mij: dit jaar werd ik namelijk moeder van een prachtig mooi ventje, Levi. De wereld bestond voor een tijdje alleen uit ons drietjes en met alleen de basis dingen was een dag zo gevuld. Na verloop van tijd, en al helemaal na mijn verlof, werd de wereld echter weer steeds groter en werd er een beroep gedaan op mijn jongleer skills: werk, familie, vrienden, hobby, sport en huishouden: alles ‘moest’ aandacht krijgen. Het combineren van werk en gezin vraagt nogal eens wat energie en goochelwerk. Gelukkig heb ik hierin inmiddels grotendeels mijn draai gevonden en merk ik dat de balans vinden en houden mij juist ook veel energie geeft.

Net als vele anderen, vind ik het prettig mij competent* te voelen. Dit geldt uiteraard in het werk, maar zeker ook als moeder. Juist in dat laatste kan mijn gevoel van competentie wel eens onder druk komen te staan. Van te voren alles goed uitgedacht, maar de praktijk pakt anders uit dan gepland (een kind laat zich helaas niet altijd sturen en denk je het te weten, verandert het weer plotseling).

Het is dan ook heerlijk om op het werk weer even het gevoel te hebben alles onder controle te hebben en me daardoor bekwaam te voelen (tenminste… het grootste gedeelte van de tijd 😉).
Los van dit gevoel, geniet ik ook van het werk dat ik doe. Ontdekken wat mensen drijft, waar hun krachten en ontwikkelpunten liggen, is iets waar ik veel energie van krijg. Dit zorgt dat ik, na een korte nacht slaap en een lange dag werken, toch met een positief gevoel de werkdag afsluit.

Om werk met moederschap succesvol te combineren, is het naar mijn mening belangrijk dat beide je energie geven en dat je de balans hierin vindt. Dit wordt onderschreven door een boek waar ik laatst op stuitte, ‘Mom You Can’ van Elsbeth Teeling. Aan de hand van interviews met vrouwen die gelukkig zijn in zowel werk als moederschap, worden op basis van onderzoek en psychologie, negen succesfactoren geïdentificeerd. Wat alle moeders gemeenschappelijk hebben, is dat ze werk uitoefenen wat hen veel energie geeft. Zoals de schrijfster zelf zegt: om het vol te houden, moet het werk je vleugels geven. De term die we hier in de Arbeids- & Organisatiepsychologie aan koppelen, is bevlogenheid. Bevlogenheid zorgt dat mensen voldoening halen uit hun werk, zich betrokken, energiek en vitaal voelen. Zo is het toch mogelijk om, ondanks de wallen tot je enkels, je enigszins fit te voelen.

Uiteraard is dit niet de enige sleutel tot succes om moederschap en werk te combineren. Op een weloverwogen manier keuzes durven maken en prioriteit geven aan de dingen die écht belangrijk zijn, is ook cruciaal. Tijd is immers toch een stuk schaarser met een kind in huis. Er zijn nog twee andere succesfactoren die ik graag wil noemen, omdat ze me erg aanspreken. Ten eerste: Ken jezelf. Niet alleen zelfkennis is hierbij van belang, maar ook zelfcompassie. Veel vrouwen vinden het makkelijk om mild te zijn voor anderen, maar zijn voor zichzelf een stuk strenger en hebben de lat hoog liggen. Niet kunnen voldoen aan deze zelfopgelegde lat, kan voor veel stress zorgen.

Een van de onderwerpen van de bureaukalender van Derks & Derks van dit jaar is zelfverbinding.
Om meer met jezelf in verbinding te staan en authentieker te gaan leven (en daardoor gelukkiger te zijn) is juist die zelfcompassie zo ontzettend nodig.

Ten tweede: Durf los te laten. Dat is voor iemand die graag alles tot in de puntjes verzorgd en onder controle wil hebben (guilty) best lastig, maar zoals eerder genoemd, is niet alles te sturen. Wanneer je dit wel wilt, en faalt, is een gevoel van mislukking onvermijdelijk en daar wordt niemand uiteindelijk blij van. Ik heb inmiddels een beetje los durven laten in het vertrouwen dat het links of rechtsom goed komt en dat mijn manier niet de enige is. Trust me, dat gevoel is zoveel fijner dan het gestress om alles onder controle te willen krijgen!

Bottom line van het verhaal is het volgende: om uiteindelijk de perfecte balans te vinden en goed in je energie te zitten, is het dus belangrijk jezelf te kennen en werk te zoeken dat bij je drijfveren, vaardigheden en ambities aansluit. Keuzes maken, prioriteiten stellen en los durven laten zijn eveneens cruciaal om deze balans goed te houden. Wees daarom lief voor jezelf en kies voor een baan waar je blij van wordt!

Anneke

* Eén van de psychologische basisbehoeften volgens de zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan (2000)

Anneke Aangeenbrug – den Hartog (M.Sc.) heeft Psychologie gestudeerd en is als Talent Development Consultant bij Derks & Derks actief in talent ontwikkeling van professionals in Healthcare, Life Sciences & Automotive.

Neem contact met ons op