Blog: Kreeft als rolmodel!

STRESS
Iedereen heeft te maken met momenten van stress. Je kunt ze herkennen in je werk, in je privéleven en in jezelf. De oorzaak van stress is bij iedereen anders. En ook het aanpakken van de oorzaak van stress kan op verschillende manieren.

Wat we wel weten is dat stress er bij iedereen voor zorgt dat je je oncomfortabel voelt. Het geeft een gevoel van onbehagen. Je voelt je opgejaagd, zit niet lekker in je vel en wil het liefst de situatie ontvluchten.

Deze week zag ik een filmpje van Rabbi Dr. Abraham Twerski.* Dr. Twerski legt uit hoe kreeften groeien. Een mooie invalshoek om anders naar bepaalde vormen van stress te kijken.

Zijn verhaal: kreeften zijn kleine zachte beestjes in een harde schaal. Als een kreeft groeit, gaat die omhulling na een tijdje ongemakkelijk aanvoelen, als een te strak pantser. De kreeft raakt in de stress. Stress is daarmee de interne alarmklok om verandering aan te gaan en een aanpassing te maken in zijn huidige leven. Enkel op die manier kan een kreeft blijven groeien. Hij trekt zich terug onder een rots, werpt zijn pantser af en vormt een nieuwe, grotere schaal. Totdat die nieuwe schaal ook begint te knellen, de kreeft zich weer oncomfortabel begint te voelen en hij weer even een tijdje moet schuilen onder een steen om zich te bevrijden. Deze activiteit herhaalt zich gedurende zijn groeiproces. De stimulans voor de kreeft om te kunnen groeien, is dus dat deze zich niet comfortabel voelt.

Interessant! Wij mensen groeien op in ons ‘harnas’ en gedijen prima in onze comfortzone, totdat situaties veranderen. Ons harnas begint dan, net als bij de kreeft, enigszins te knellen. We voelen spanning en stress, willen onze situatie aanpassen en ons ontwikkelen. We verlangen naar iets nieuws, maar voelen ons onzeker over het onbekende en hebben moeite het oude achter ons te laten. Om te kunnen groeien en ontwikkelen is het van belang ons aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. Accepteren en loslaten is dan niet makkelijk. Maar alleen als we de situatie accepteren en er van leren, kunnen we ons ‘harnas’ loslaten en groeien. Net als de kreeft.

Momenten van stress en ongemak kunnen signalen zijn dat je aan het groeien bent en een nieuwe schaal nodig hebt die beter past. Het zijn vaak momenten dat je even niet meer weet hoe je iets aan moet pakken. Het moment van het afleggen van de ene schaal en het bewonen van de nieuwe schaal is een moment van kwetsbaarheid.

Het liefst zou je dan willen vluchten naar een rots die geschikt is om je onder te verstoppen, zodat je niet kan worden aangevallen door ‘roofzuchtige vissen’. Maar beter is het om de situatie aan te grijpen om je te bezinnen. Te accepteren dat stress erbij hoort en met een nieuw (beter passend) perspectief onder die rots vandaan te komen.

‘Stress’-momenten zien als een moment van groei… Wat een geruststellend idee.
Dus: voel je oncomfortabel en groei!

Ik ben er klaar voor! Jij ook?

Wil je verder praten over dit onderwerp of een onderwerp uit een eerdere blog ? Leuk! Ik drink graag een (virtuele) kop koffie met je.

Patricia

*Bron: https://youtu.be/dcUAIpZrwog

Patricia van Hees (M.Sc.) is werkzaam bij Derks & Derks als Senior Consultant Talent Development en is Registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie.

Haar dagelijkse werkzaamheden bestaan onder andere uit het adviseren van bedrijven bij HR vraagstukken, het afnemen van assessments en het begeleiden van mensen met een ontwikkelingsvraag.
Haar kracht zit in het écht luisteren en de persoonlijke aandacht. Collega’s typeren haar als mensgericht, teamplayer, enthousiast, professioneel en betrokken. Iedere maand schrijft zij een blog over haar persoonlijke ervaringen op werkgebied, haar persoonlijke leven en de wereld om haar heen.

Neem contact met ons op