Blog: Vinden, binden én ontwikkelen voor (Biotech) start-ups en scale-ups

Begin april nam ik namens Derks & Derks deel aan een rondetafel sessie op het Pivot Park (hier terug te luisteren). Het was een plezierig gesprek over de arbeidsmarktcommunicatie van Farma (en Biotech) bedrijven. Los van de interessante discussie en boeiende vraagstukken die besproken werden, viel mij vooral op dat de ‘grote’ bedrijven aan tafel zaten. Bedrijven met minimaal 400 fte in dienst, met een professionele Marketing, HR en vaak ook een Recruitment apparaat.

Ik merkte gedurende het gesprek dat ik binnen het gezelschap vooral op de stoel van het MKB Farma en nog specifieker het Biotech bedrijf zat. De stoel van al die start-ups en scale-ups, met elk hun eigen zéker zo grote uitdagingen, maar binnen hele andere randvoorwaarden en omstandigheden.

Het zijn vaak (nog) kleine organisaties met mooie groeiambities, maar met veel lagere budgetten, een nog niet helemaal uitgekristalliseerde organisatiestructuur en uiteraard een veel kleinere of vrijwel geen naamsbekendheid. In de kern komt mijn bijdrage bij dergelijke organisaties neer op het op passende schaal vinden, binden en ontwikkelen van professioneel human talent.

Dat ‘vinden’ alleen al is veelomvattend en er komt heel veel bij kijken. Als ik met een ondernemer ga praten over een nieuwe functie moeten we eerst kijken naar waar ze nu staan. Wat mij dan altijd opvalt is dat ze in hun hoofd wel weten wat ze zoeken, maar onze expertise nodig hebben bij de vertaling daarvan in een functieprofiel en – daaruit voortvloeiend – een wervende tekst.

In mijn beleving ziet daar dan ook altijd onze toegevoegde waarde. Dat begint met de juiste vragen stellen en goed luisteren. Wat is de functie? Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden? Maar vooral wie is de doelgroep die je wilt gaan benaderen? En wat voor type persoon, met welke achtergrond? Als je dat helder hebt, komt de uitdaging die mensen te vinden en te bereiken. Op dat vlak is voor ons geen uitdaging te groot. We hebben een groot netwerk van professionals in Life Sciences en Healthcare en de precieze afstemming tussen functie- en kandidaatprofiel, qua competenties én persoonlijkheid, onder andere op basis van gedragsgerichte interviews, is ons dagelijks werk.

Bij deze en veel meer HR vraagstukken zijn we je graag van dienst. Of het nu gaat om een korte brainstorm, een volledig wervingstraject, onboarding, training en coaching of het opzetten van een functie- of salarishuis, wij denken graag mee en delen graag onze kennis.

In Biotech News (juni 2022) kun je meer lezen over wat wij in elke fase in de ontwikkeling van een organisatie kunnen betekenen. Interesse? Je vindt het artikel via onze Biotech webpagina.

Verder praten? Neem dan contact met me op.

Tim van Loon (M.Sc.) studeerde Business Administration aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij startte in 2010 als Junior Recruiter en is inmiddels ruim 10 jaar werkzaam als Recruitment Consultant, waarvan bijna 5 jaar binnen Derks & Derks. Als Business Unit Manager Biotech is hij bij Derks & Derks verantwoordelijk voor alle Recruitment en HR vraagstukken van opdrachtgevers binnen de Biotechnologie.

Neem contact met ons op