Cognitieve jobcrafting: nieuw en veelbelovend

Jobcrafting is het proces waarin werknemers aanpassingen maken binnen de taak en/of relationele grenzen van hun werk, zodat deze meer in lijn worden gebracht met eigen voorkeuren, vaardigheden en motivatie. Uit meerjarig onderzoek weten we dat jobcrafting vele positieve effecten kan hebben op het welzijn en de prestaties van werknemers.

Hoe zou jij het vinden om je baan beter te laten aansluiten bij je talenten, kunde en behoeftes? Je baan nog positiever te ervaren? Met jobcrafting neem je de regie in eigen hand. Creëer je zelf de baan die je energie geeft en perfect bij je past.

Derks & Derks investeert voortdurend én met plezier in onderzoek naar arbeids- en organisatiepsychologisch gerelateerde thema’s. Dit vervolgonderzoek naar het fenomeen jobcrafting werd ook deze keer begeleid door dr. Veerle Brenninkmeijer van de Universiteit Utrecht.

In het huidige onderzoek is de samenhang tussen cognitieve jobcrafting, authenticiteit en het welzijn van werknemers onderzocht. Bij cognitieve jobcrafting draait het om het aanpassen van de perceptie; zonder fysieke aanpassingen te maken verandert de werknemer de manier waarop hij/zij het werk ervaart en interpreteert. Hoewel tot nu toe onderbelicht, lijkt deze vorm van jobcrafting – bijvoorbeeld het stilstaan bij de waarde en betekenis van je functie binnen een organisatie – minstens zo belangrijk.

Meer weten?
Lees hier: Samenvatting afstudeeronderzoek Cognitieve jobcrafting
Bekijk het volledige onderzoek: Thesis Cognitive jobcrafting: A new and promising method to redesign your job – Lucas Eijkemans

Of neem contact met ons op. Wij vertellen je namelijk graag meer over jobcrafting en de toepassing hiervan voor
werkgevers en werknemers.

Neem contact met ons op