Blog: Stop met mekkeren om het schaap met 5 poten

Het afgelopen jaar is me vaker opgevallen dat in de voorbereiding van een werving- en selectietraject vaak alleen wordt gesproken over de ideale kandidaat oftewel het schaap met de vijf poten. De kandidaat die precies past qua kennis, ervaring en persoonlijkheid. Zodat die nieuwe collega direct van toegevoegde waarde is en niet meer hoeft te worden opgeleid. Want daar is vaak geen tijd voor of er zijn geen middelen beschikbaar.  Maar is dat nou echt wel zo? En is deze insteek nog wel houdbaar in de huidige arbeidsmarkt?

De perfect match is tegenwoordig immers steeds moeilijker te vinden, ook voor ons als gerenommeerd en ervaren werving & selectie bureau met een enorm kandidatennetwerk. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen, maar die vergen wel een lichte (en soms stevige 😉) mindshift en dus de nodige overtuigingskracht.
Een mooie kans om onze adviesrol te pakken en met onze opdrachtgever in gesprek te gaan over het versoepelen van bepaalde eisen. Plat gezegd: niet meer mekkeren om het schaap met 5 poten. Kan dat? Ja, dat kan! Als je daarnaast die kandidaat maar de mogelijkheid biedt om zich door te ontwikkelen naar het gewenste niveau.

Wij geloven sterk in het ontwikkelen, opleiden en bieden van kansen, óók om medewerkers te blijven binden en boeien: een zeer waardevol neveneffect van deze benadering!

Met onze assessments kunnen we heel scherp ontwikkelpunten in beeld brengen en onze Talent Development consultants kunnen adviseren over en begeleiden bij ontwikkeltrajecten, zodat een schaap met 3 of 4 poten zich kan ontwikkelen tot dat zeldzame exemplaar met 5 poten, dat bovendien nog jaren met plezier aan je organisatie verbonden blijft.

We zijn al 20 jaar actief met Executive Education, van clinics, workshops en trainingen tot langlopende trajecten. Binnen de Life Sciences blijven we ons aanbod (door-)ontwikkelen, zoals met de recente lancering van LiScensEd – Life Sciences Education (voorheen Leergang Industriële Farmacie). Eéndaagse modules voor praktijkgerichte professionalisering voor onder andere QA en Registratie professionals in Farma, Medtech en Biotech (www.liscensed.nl).

Binnen de Biotech merkte ik bij recruitment opdrachten al enige tijd een sterke behoefte aan meer allround opgeleide kwaliteitsprofessionals. Op dat vlak ben ik in gesprek met opdrachtgevers en key opinion leaders in de markt, om hier binnen ons aanbod gericht op in te spelen.

Deze verkennende fase levert al veel relevante inzichten, maar vooral steeds weer een bevestiging van de behoefte. Vanuit onze ontwikkelgerichte filosofie is het dan ook een volkomen logische volgende stap om als (HR) kennisorganisatie ons netwerk te gebruiken om ook in Biotech mensen bij elkaar te brengen, op te leiden en verder te ontwikkelen. Samen met de markt!

Wil jij graag eens sparren over de opleidingsbehoefte in jouw organisatie en wat wij hierin kunnen betekenen?  Neem dan contact met me op via tel. 033 – 472 80 87 of tim@derksenderks.nl

Tim van Loon (M.Sc.) studeerde Business Administration aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij startte in 2010 als Junior Recruiter en is inmiddels ruim 10 jaar werkzaam als Recruitment Consultant, waarvan bijna 4 jaar binnen Derks & Derks. Als Business Unit Manager Biotech is hij bij Derks & Derks verantwoordelijk voor alle Recruitment en HR vraagstukken van opdrachtgevers binnen de Biotechnologie.

Neem contact met ons op