Blog: Business Development voor next level Biotech

De Nederlandse Biotech zit in de lift. Althans, als we kijken naar alle initiatieven en marktontwikkelingen op dit moment. In maart 2021 schreef VNO-NCW al dat Nederland de kennis, de ervaring en de handelspositie heeft om in Europa koploper Biotechnologie te worden [1]. Toch zien we ook dat onze excellente kennis niet altijd even goed wordt benut, waardoor veel initiatieven uiteindelijk niet de markt halen. Het grote potentieel van ‘onze’ Biotech lijkt dus vooralsnog niet volledig benut te worden.

Inmiddels worden er al extra investeringen gedaan in betere wet- en regelgeving en in april van dit jaar werd bekend dat de Biotech Booster, het initiatief van HollandBio, 250 miljoen euro krijgt toegewezen vanuit het Nationaal Groeifonds, opnieuw een prachtige impuls voor de groei van de Biotech sector als geheel.

Volop kansen dus voor al die start-ups en scale-ups met dat stukje briljante nano technologie of gen therapie, dat specifieke molecuul, dat API of die innovatieve toepassing. Ik spreek ze regelmatig: ze zijn vaak klein begonnen, het basisteam ‘staat’ en de funding is op orde, maar hoe nu verder? Om hen te helpen dóór te ontwikkelen ondersteunde ik vaak al bij de werving en selectie van hoog gekwalificeerde nieuwe collega’s voor bijvoorbeeld Research, Quality Assurance en Sales die – en dat is heel belangrijk – goed passen in hun groeiende teams.

Business Development
Een ándere rol die een start-up (als ze er vroeg bij zijn), maar zéker een scale-up een enorme push naar het ‘next level’ kan geven is die van de Business Development Manager, waar wij óók in de Biotech sector steeds vaker voor bemiddelen. Business Development Manager is een cruciale, brede en veelzijdige functie, die veel meer inhoudt dan (zoals vaak wordt gedacht) puur commerciële taken.
Denk aan het verkennen en analyseren van new business kansen, in/out licensing, samenwerkingen zoeken in R&D, nieuwe toepassingsmogelijkheden in kaart brengen en nog veel meer, uiteraard afhankelijk van het type bedrijf en product. Een goede afstemming van de taakinvulling is dan ook de belangrijkste eerste stap die we samen met onze opdrachtgevers zetten.

Het vinden van de juiste professional voor deze rol is dan ook altijd maatwerk, waarbij we onder andere met een assessment de meest geschikte kandidaat voor díe betreffende organisatie bepalen. Bestaat de ideale Business Developer?
Ja en nee. Nee, omdat het vinden van de juiste persoon voor ons altijd maatwerk zal blijven. Ja, omdat we vanuit ons specialisme in Biotech en Life Sciences in brede zin heel scherp in beeld hebben wat het ideale profiel van een Business Developer is. Los van de juiste ervaring zien we dat daarbij de volgende basiscompetenties naar voren komen:

  • Autonomie
  • Overtuigingskracht
  • Commercialiteit
  • Creativiteit
  • Opbouwen en onderhouden van relaties
  • Marktgerichtheid
  • Onderhandelen
  • Organiseren
  • Proactief initiërend vermogen

Dat zijn dan ook de competenties die we in onze werving- en selectieprocedure onder andere met een assessment zullen onderzoeken bij een kandidaat. Maar nogmaals, dit hangt volledig af van de situatie van jouw organisatie en de verwachtingen die je van jouw toekomstige Business Developer hebt. Die zorgvuldige taakinvulling is het startpunt van onze ondersteuning, zodat we vanuit een gedegen basis op zoek kunnen naar de juiste persoon voor jouw organisatie.

Meer informatie/advies
Wil je met jouw start-up of scale-up ook naar het ‘next level’ door de inzet van een Business Development rol of zoek je uitbreiding van je team op een ander vakgebied? Of wil je eens vrijblijvend praten over onze maatwerk HR oplossingen voor Biotech?

Neem gerust contact met me op via tim@derksenderks.nl of tel 033 – 472 80 87

[1] https://www.vno-ncw.nl/nieuws/nederland-kan-koploper-biotechnologie-worden

Tim van Loon (M.Sc.) studeerde Business Administration aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij startte in 2010 als Junior Recruiter en is inmiddels ruim 10 jaar werkzaam als Recruitment Consultant, waarvan bijna 4 jaar binnen Derks & Derks. Als Business Unit Manager Biotech is hij bij Derks & Derks verantwoordelijk voor alle Recruitment en HR vraagstukken van opdrachtgevers binnen de Biotechnologie.

Neem contact met ons op