Blog: Zingeving, onlosmakelijk verbonden met werk!

Of je het naar je zin hebt op je werk heeft alles te maken met wat voor betekenis werk heeft voor jou. Wat inspireert je en wat maakt je werk waardevol? Vragen die in ieders loopbaan wel eens aan de orde komen. De behoefte om een doel te hebben en voldoening te ervaren in ons leven en werk kan ineens heel sterk zijn. Ook ik sta hier zo nu en dan bij stil, om te onderzoeken of ik nog op de juiste weg ben.

Is het dan ook toeval of heeft het me juist aan het denken gezet? Het thema van de Derks & Derks kalender op mijn bureau is deze maand namelijk Zingevend Leiderschap!

Wat de belangrijkste kenmerken zijn van zingevend werk ligt voor iedereen anders.
Vorige maand woonde ik de Masterclass NieuweZorg bij, waar ik zelf een presentatie had gegeven over drijfveren, een gastcollege bij van Hans Nieuwenburg (oud-Olympiër en coach Nederlandse waterpoloteam). Hij adviseerde niet te veel te focussen op het doel, maar vooral te genieten van de weg ernaar toe. Als je niet wint, dan heb je in ieder geval plezier gehad. Een man naar mijn hart!

Mensen vinden het prettig om een duidelijk doel voor ogen te hebben met wat ze in hun werk willen bereiken. Al is het alleen maar om veel geld te verdienen om die mooie sportauto te kunnen betalen. Of voldoening te voelen door het behalen van doelstellingen of het verder helpen van mensen en hun talenten. Maar dat is niet het enige waardoor werk kan bijdragen aan geluk en dus zingevend kan zijn. Ook het delen van waarden van de organisatie is voor mensen belangrijk, zodat men zich kan identificeren. Autonomie en flow zijn kenmerken voor zingevend werk die ervoor zorgen dat je ongestoord opgaat in je werk en eigen ruimte ervaart om beslissingen te nemen.

Het kenmerk van zingeving dat mij erg aanspreekt is het verbonden voelen met mensen en een organisatie. Ik vind het prettig deel uit te maken van een team en elkaar uit te dagen op kwaliteiten. Het ontplooien van eigen talenten is namelijk een fundamentele drijfveer die richting geeft aan het gevoel zinvol werk te verrichten. Bij Derks & Derks krijg ik voldoening door het leveren van een bijdrage aan het grotere geheel. Dat hoeft niet vaag en zweverig te zijn. Vertaald naar mijn werk kan ik ervan genieten als ik bij kan dragen aan het tot bloei brengen van mensen. Dit kunnen bijvoorbeeld ook collega’s of zakelijke relaties zijn. Hoe leuk is het om te zien dat mensen boven zichzelf uit kunnen stijgen en onvermoede bronnen aanboren? En zo weer meer zingevend werk kunnen ervaren!

Zin om hier over in gesprek te gaan? Neem gerust contact met me op via patricia@derksenderks.nl voor een kop koffie.

Patricia

Patricia van Hees (M.Sc.) is werkzaam bij Derks & Derks als Senior Consultant Talent Development en is Registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie.

Haar dagelijkse werkzaamheden bestaan onder andere uit het adviseren van bedrijven bij HR vraagstukken, het afnemen van assessments en het begeleiden van mensen met een ontwikkelingsvraag.
Haar kracht zit in het écht luisteren en de persoonlijke aandacht. Collega’s typeren haar als mensgericht, teamplayer, enthousiast, professioneel en betrokken. Iedere maand schrijft zij een blog over haar persoonlijke ervaringen op werkgebied, haar persoonlijke leven en de wereld om haar heen.