Salarisverschillen tussen mannen en vrouwen niet meer zichtbaar binnen life sciences

Al jaren wordt er gesproken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen: mannen doen hetzelfde werk als vrouwen, maar verdienen meer. Deze salarisverschillen waren in Nederland al aan het afnemen, maar onder kwaliteitsprofessionals in de life sciences industrie is dit verschil over de afgelopen twee jaar niet meer zichtbaar, zo laat het salarisonderzoek van Derks & Derks in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam zien.

Het salarisonderzoek is een tweejaarlijkse benchmark onder kwaliteitsprofessionals binnen de life sciences, waaronder de farmaceutische, voedingsmiddelen en medical devices industrie worden geschaard.

Het is belangrijk om te vermelden dat bij het onderzoeken van uitsluitend de relatie tussen sekse en salaris, er wel een significant verschil bestaat, waarbij mannen meer verdienen dan vrouwen. Echter, wanneer rekening wordt gehouden met de gemiddeld jongere leeftijd van vrouwen en het feit dat vrouwen minder vaak leidinggeven, is dit verschil niet meer significant. Wanneer tevens wordt gecontroleerd voor opleidingsniveau, is het verschil helemaal verdwenen. In de salarisonderzoeken van Derks & Derks over de periode 2006-2016 blijven de man-vrouw verschillen wél significant, zelfs wanneer wordt gecontroleerd voor leeftijd, opleidingsniveau en leidinggeven.

Toekomstige analyses zullen vaststellen of deze salarisemancipatie alleen over de periode 2017-2018 te zien is, of dat deze ontwikkeling in de branche doorzet.

Overige resultaten
Het salarisonderzoek over 2017-2018 laat meer interessante resultaten zien dan sekseverschillen. Er zijn drie factoren die sterk bepalend blijken voor het salaris onder kwaliteitsprofessionals. Dit zijn: 1) het aantal jaren werkervaring binnen de branche (farma, medical of food); 2) leidinggeven; en 3) de QP-functie.

Bent u ook benieuwd naar het gemiddelde salaris van een kwaliteitsprofessional? En misschien óók naar hoe zich dat verhoudt tot úw salaris? De antwoorden op deze vragen vindt u in ons onderzoeksrapport! Meld u hier aan per mail, vermeld uw naam en functie en u ontvangt de resultaten in uw mailbox.

Derks & Derks deelt de resultaten van het onderzoek eerst met haar relaties.
Halverwege juli is het rapport ook te downloaden vanaf onze website.