Organisatie- versus zelfdienende jobcrafting

Jobcrafting is een eigentijdse werkinterventie die vaak wordt geassocieerd met gunstige gevolgen op de werkvloer zoals meer werktevredenheid en verbondenheid aan de organisatie. De onderliggende intentie/motivatie heeft daarbij vaak maar weinig aandacht, terwijl jobcrafting ook toegepast zou kunnen worden voor onwenselijke doeleinden die de belangen van een organisatie tegenwerken. Is er ook een donkere kant van jobcrafting? En hoe kun je hier dan als werknemer én organisatie het beste mee omgaan?

Bovengenoemde vragen (en de antwoorden) komen uitgebreid aan bod in ons meest recente vervolgonderzoek naar Jobcrafting in de serie in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen zelfdienende en organisatiedienende jobcrafting in relatie tot iemands persoonlijkheid.

Over jobcrafting
Jobcraften is in feite: sleutelen aan je huidige baan met het doel om deze beter aan te laten sluiten op je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten. Je beïnvloedt je werk zodanig dat het beter bij je past waardoor je betrokkenheid, motivatie en tevredenheid toenemen. Het is dus je baan veranderen zonder van baan te veranderen.

Ben je benieuwd naar de laatste inzichten over Jobcrafting? Lees dan de samenvatting van de bevindingen van het onderzoek van Bjorn Schouten. Ook zijn volledige thesis is in te zien.

Doe er je voordeel mee en ga er zelf of met je organisatie mee aan de slag!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. Benieuwd naar onze eerdere onderzoeken? Bekijk ze hier.

Neem contact met ons op