Een werkdag van Minke Gastreich, A&O Psycholoog – Recruitment Consultant bij Derks & Derks

Vandaag eindelijk weer eens een werkdag op kantoor. Na een ontbijtje en mijn eerste kop koffie stap ik in de trein naar Amersfoort en fiets vanaf daar naar ons kantoor in bedrijventerrein De Hoef. Ik stal mijn fiets, stap het bedrijf-verzamelpand binnen en loop de trap op naar de eerste verdieping. Als eerste begroet ik een van mijn collega’s van het office management, zij zitten centraal in ons kantoor als ontvangst voor onze gasten en relaties. Bij het koffiezetapparaat spreek ik weer een collega. We nemen het weekend door en wandelen, nog op afstand, samen terug naar onze vaste werkplekken. De werkdag kan beginnen.

Als Recruitment Consultant houd ik me vooral bezig met de vaste werving en selectie in de sector Life Sciences. Wat mijn functie zo leuk maakt is dat geen dag hetzelfde is. Het enige vaste element op mijn dag is de dagstart met het team. Daarin evalueren we kort de voorgaande dag, bespreken we de huidige stand van zaken en wisselen we belangrijke informatie over opdrachtgevers, procedures, geïnterviewde kandidaten en de markt uit. Ook verdelen we de komende events en worden diverse projecten kort besproken.

Na de dagstart begin ik met het beantwoorden van de berichten in mijn mailbox, die gedurende de dag blijft volstromen. Daarna pak ik mijn telefoon om te horen hoe het gaat met de kandidaat die net gestart is in een nieuwe functie bij één van onze opdrachtgevers. Er volgen meerdere telefoontjes met kandidaten die vragen hebben over een bepaalde vacature, willen solliciteren of willen sparren over een vervolgstap in hun carrière.

Na de gezamenlijke lunch in onze kantine staat er een interne meeting, met twee collega’s over verbeteringen in het CRM systeem dat we binnen Derks & Derks gebruiken, op het programma. In deze meeting kijk ik samen met twee andere collega’s naar de processen en de verbeterpunten. Bij Derks & Derks zijn er veel leuke projecten waar je bij kan aanhaken, daar is dit er een van. Zo zit ik ook in een projectgroep die kleine events organiseert voor verdieping van kennis voor onze Recruitment Consultants of organisatie breed en ik zit in de projectgroep over onze jaarlijkse Wetenschappelijke onderzoeken in samenwerkingen met verschillende Universiteiten.  Maar ook lever ik een inhoudelijke bijdrage aan onze jaarlijkse bureaukalender. Veel mogelijkheden binnen Derks & Derks dus om je baan veelzijdiger te maken.

In de middag belt een van mijn opdrachtgevers over de kandidaten die ik hem heb voorgelegd voor een openstaande vacature. Twee ervan mogen op gesprek komen. Direct daarna legt hij een nieuwe opdracht bij me neer. Om een goed beeld te krijgen van de functie en de kwaliteiten van de kandidaat waarnaar hij op zoek is, stel ik natuurlijk een aantal belangrijke vragen. We overleggen, stemmen af en ik beloof hem morgenochtend een analyse te sturen van de markt. Als ik ophang bel ik direct de kandidaten met het goede nieuws en plan de gesprekken voor ze in.

Vanuit de hoek van het kantoor hoor ik mijn fanatieke collega roepen dat het, voor corona, nu tijd zou zijn voor een potje tafelvoetbal. Daar ben ik altijd voor in! Even afschakelen en lachen om vervolgens weer lekker verder te kunnen. Afwachten voor nu tot we wel weer kunnen tafelvoetballen met elkaar.

Ik sluit de dag af met een interview. Een gesprek waarin er niet alleen gekeken wordt naar de ervaringen en het CV van de kandidaat, maar waarin ik op zoek ga naar de persoon daarachter. Wie heb ik tegenover me zitten? Waar krijgt (in dit geval) zij energie van? Wat zijn kwaliteiten of eventuele ontwikkelpunten? En hoe sluit dat aan bij de vacature die wij open hebben staan, de organisatie, het team en/of de leidinggevende? Een zoektocht waar ook ik ieder keer weer energie van krijg!

Voordat ik afsluit bekijk ik nog een keer mijn aantekeningen voor het gesprekverslag van het interview en stuur nog snel even een offerte de deur uit, want dat had ik de opdrachtgever beloofd. Na een drukke dag op kantoor, groet ik mijn collega’s en stap ik weer op de fiets onderweg naar huis.

Het huis waar ik de afgelopen maanden dagelijks gewerkt heb vanachter mijn laptop aan de eettafel. Gek genoeg krijg ik het als Recruitment Consultant voor elkaar om dezelfde dynamiek te creëren op een thuiswerkdag. Echter begin ik de ochtend dan met een rondje hardlopen langs de Utrechtse singel of zit de was al in de wasmachine in plaats van het gezellige praatje met collega’s bij het koffiezetapparaat.

Minke Gastreich werkt sinds juli 2020 als A&O Psycholoog – Recruitment Consultant Life Sciences bij Derks & Derks

Opleiding
Bachelor: Gezondheidswetenschappen
Master: Mental Health
Master: Arbeids- en Organisatiepsychologie